Kymmenen vuotta Theseus-julkaisijan arkea – Tessus, Tessu, Teesus, monta nimeä Theseuksella

Theseus, tuo ammattikorkeakoulujen ikioma opinnäytteiden tallennuspaikka, on yksi kirjaston työvälineistä. Hommaa on tehty vuodesta 2008 alkaen. Ensimmäiset vuodet taidettiin mennä melko vaatimattomin tallennusmäärin, koska monet opiskelijamme eivät halunneet työtään julkisesti verkossa luettavaksi. Sittemmin trendiviiva on muuttunut toiseen suuntaan, lähes kaikki opinnäytteet ovat nyt Theseuksessa luettavissa.

Sitä mukaa kun työ on vuosien mittaan edennyt, muuttunut ja muokattu, sitä mukaa opinnäytetyöhön liittyvien ohjeidenkin muuttuminen on pitänyt päivittää. Sehän ei nyt ole kirjaston perussettiä, vaan opetussektorin, mutta kirjastossa ollaan valmiina auttamaan opiskelijaa tilanteissa, joissa apua kaivataan. Tässä tapauksessa nyt juuri Theseukseen tallentamisessa, jos työhön liittyy muutakin kuin perusraportti.  Asiaa valaisevana esimerkkinä voisi mainita vaikkapa, että power pointtia ei Theseukseen voi tallentaa, ja että raportin pitää olla muotoa pdf. Joskus sitten opiskelija tulee ja sanoo, että ”auta, kun en tiedä miten muutan työn pdf:ksi”. Tai jotakin muuta vaikkapa työn liitteisiin liittyviä asioita. Tai aineiston lähdeaineiston viittauksiin. ”miten viittaan e-kirjaan jossa ei ole sivunumerointia?” Me kirjastossa tiedämme, että kysymysten kirjo on laaja, mutta me autamme. Mitä emme tiedä, mikä onkin melko tavaton ajatus, niin me selvitämme.

Theseus-homma ei välttämättä aina ole ruusuilla tanssimista. Julkaisutehtävistä vastaava on menneinä vuosina askarrellut esimerkiksi asiasanoitusten parissa, mikä ei ole ollut joidenkin koulutusohjelmien suhteen helpoin tehtävä. Aikoinaan esimerkiksi kemiantekniikan opinnäytteiden sisällöt eivät vaan taipuneet juuri mitenkään ysa:n mukaisiksi asiasanoiksi.  Sittemmin onneksi vuosien mittaan tuo asiasanoittaminen on uudistunut, eikä niitä ole esimerkiksi viime vuoden aikana tullut muuteltua tai korjailtua, koska pääasia kuitenkin on, että työ löytyy vaikkapa työn aihepiirin avulla. Puhutaan avainsanoista. Tässä vain muutamin esimerkein mainittuna, kuten robotiikka, rakennustekniikka, puurakentaminen, tai haavanhoito, perheterapia, simulaatio-oppiminen.

Yleensä Theseus-duuni etenee kuin juna. Menee monta opinnäytettä putkeen, ettei tarvitse muuta kuin julkaista.  Ihanaa! Mutta mitalin toinen puolikin näyttäytyy, ja välillä käydään ratkomassa Theseus-mysteereitä.  Se se vasta on hidasta salapoliisityötä! Opiskelija lähestyy esimerkiksi sähköpostilla, ja laittaa urn-osoitteet ja IP-osoitteet ja kaiken mahdollisen, ja kyselee että mikähän on kun työni ei vielä näy verkossa vaikka ”just sen sinne tallensin”. No juu. Viivettähän siihen tietenkin tulee, ennen kuin kirjaston Theseus-tyyppi istahtaa koneensa äärelle ja alkaa purkaa tallennusjonoa. Opinnäytteet kun eivät automaattisesti (ainakaan vielä) näy verkossa ilman kirjaston työpanosta.

Mutta sitten on niitäkin opinnäytteitä, joiden pitäisi olla ”siellä” mutta ne eivät ole. Ja opiskelija on saanut kuitenkin Theseuksesta kaikki mahdolliset paragraaffit, että kyllä, ”siellä” sen pitäisi olla. Kyseessä on ollut ehkä se, että opiskelijalta on homma jäänyt kesken, ja työ on jäänyt ikään kuin viimeistelemättä siten, että opinnäytteen tiedosto on jäänyt ”lähettämättä” Theseukseen. Tai sitten se voi olla, että on ollut joku tietotekninen hetkellinen notkahdus, että työ on lupsahtanut ihan jonnekin bittiviidakon syövereihin, eikä löydy ilman, että kirjaston Theseus-tyyppi ottaa yhteyttä ”Rukkasiin”, eli Theseuksen ylläpidon puolelle, ja sitten mennäänkin Kansalliskirjaston hallinnoimalle tontille, ja pyydetään apua heiltä. Tallennuksessa voi siis tulla ongelmia, mutta pääasia on, että ongelmat on saatu ratkaistua.

Opiskelijat ovat jo hyvin tietoisia, haluavatko työnsä verkkoon vai ei, ja sen mukaan sitten osataan toimia.  Mutta kun sitten ollaan saatu työ julkaistua ja saatu kaikin puolin hyvään kuosiin, niin kuitenkin joidenkin töiden suhteen on tullut kontaktia kirjastoon, että syystä tai toisesta työ pitäisi poistaa Theseuksesta. Tässä Theseus-julkaisija on tullut herkkähipiäiseksi vuosien mittaan, ja käy haukan katsein läpi, että ainakin työn nimi on oikein suhteessa suomenkielisellä tiivistelmälehdellä olevan työn nimen kanssa, ja että jopa englanninkielisellä tiivistelmälehdellä työn nimi lukee oikeasti englanniksi, eikä että ”opinnäytetyön nimi englanniksi”.

Joskus haukan katse saattaa herpaantua, ja sitten tehdään korjausliikkeitä. Mutta siten, että opiskelija saisi mahdollisimman vähän traumoja saatuaan hengentuotteensa lopulta valmiiksi ja saavutettu tutkintotodistus lämmittää mukavasti mieltä.

Eikä tässä vielä kaikki. Vuosien varrella on ollut myös niitä opiskelijoita, jotka lähestyvät kirjastoa sen vuoksi, että halutaan työ pois Theseuksesta, kun opinnäytteen toimeksiantaja niin toivoo.  Ja joskus Theseus-julkaisija on saanut puheluita jopa vuosienkin päästä, joiden sisältönä on ollut, että ” se mun opinnäytteeni on niin huono, että jos sen vois ottaa sieltä pois”. Itsekritiikkiäkin voi välillä harrastaa, ja kyllä tällaisetkin toiveet on toteutettu, vaikka kuinka on yrittänyt pyörtää päätöstä, että ”ei kai se nyt niin huono voi olla”.

Työn Theseuksesta poistaminen sujuu kyllä nopeasti, menneiden vuosien varrella on itsellekin ”google-työkalut” tulleet tutuiksi, on poistettu töitä, on vekslattu tiedostoja, tallennettu korjattua versiota opinnäytteestä. Pääasia kuitenkin on, että on ollut, ja on ilo auttaa opiskelijoita, koska omakohtaisesta kokemuksesta opiskelijanakin sen muistaa, että opinnäyte saattaa muodostua isotöiseksi hommaksi, ja se kuitenkin on se kruunu, jonka valmistumisen jälkeen tutkintotodistus on saavutettu.

Kuva: Unsplash