IIK! Ihanat, innostavat kirjastopäivät!

Tämän vuoden kirjastopäiviä vietettiin helteisissä tunnelmissa Helsingin Kulttuuritalolla 5.–7.6.2019. Kirjastopäivät on kirjastoalan valtakunnallinen suurtapahtuma ja tänäkin vuonna osallistujien joukossa oli vanhoja tuttuja ja kollegoja niin toisista AMK-kirjastoista kuin yleisistäkin kirjastoista.

Kirjastopäivien IIK! teemana olivat ”Ihminen, informaatio ja kirjastot”. Kolmen päivän aikana saimme kuulla kiinnostavia esityksiä muun muassa uusiin teknologioihin, lukemiseen ja tulevaisuuden kirjastotyöhön liittyen. Esitysten välissä oli mukavasti aikaa kiertää messuosastoja ja vaihtaa ajatuksia tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Nämä osuudet ovat usein seminaarien parasta antia.

Kirjastoseuran puheenjohtaja ja tuore meppi Silvia Modig.

Kirjastopäivien ensimmäisenä päivänä osallistuttiin Kirjastoalan ammattitapaamiseen ja työpajaan, jonka aiheena oli Kirjastot ja Agenda 2030 – kestävä tulevaisuus kirjaston arkityössä. Tässä kiinnostavassa työpajassa pohdittiin, miten YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma, Agenda2030 voisi näkyä kirjastojemme arjessa.

Agendan seitsemästätoista tavoitteesta useat, kuten ”Hyvä koulutus”, ”Terveyttä ja hyvinvointia”, ”Puhdas vesi ja sanitaatio” liittyvät suoraan SAMKin koulutus- ja tutkimustoimintaan. Pienillä käytännön teoilla – esimerkiksi valojen ja laitteiden sulkemisella kirjaston ollessa kiinni voisimme tehostaa SAMKin kirjastojen energiankulutusta. Lisäksi meidän tulisi pohtia, miten omassa kirjastossamme voisimme vähentää eriarvoisuutta ja tukea kestävää talouskasvua ja turvallisuutta.

Kirjastopäivien messuosasto Kulttuuritalossa.

Työpajassa tuli moneen kertaan esille Oodissa käyttöönotetut turvallisemman tilan periaatteet, jotka toivoisimme meidän ottavan käyttöön myös SAMKissa. Kirjastot ovat meillä SAMKissa opiskelijoiden suosimia hengailu- ja opiskelupaikkoja, jonne ovat tervetulleita kaikki asiakkaat, ei vain omat opiskelijat ja henkilökunta. Kirjasto on joka kampuksella kampuksen sydän, jossa kaikilla on hyvä olla.

Toisena päivänä palvelumuotoilun työpajassa etsittiin ryhmissä ratkaisuja, miten eri tyyppiset kirjastot voisivat palvella omia asiakasryhmiä vieläkin paremmin hyödyntäen palvelumuotoiluajattelua. Tämä on kiinnostava aihe myös meillä SAMKissa. Menneen lukuvuoden aikana palveluitamme ovat kehittäneet palvelumuotoilun kursseille osallistuneet opiskelijat, jotka ovat tarjonneet uusia, raikkaita ja käyttökelpoisia ideoita olemassa olevan kirjastopalvelumme, INFOtelakan tunnettuuden ja näkyvyyden lisäämiseksi opiskelijoiden keskuudessa. Asiakaslähtöisyys ja yhdessä tekeminen ovat avainsanat.

Päivät olivat pitkiä ja antoisia ja rinnakkaisohjelmaa riitti myöhään iltaan. Yksi päivien kohokohdista oli tutustuminen Oodiin virallisten aukioloaikojen ulkopuolella. Oli mielenkiintoista nähdä kirjasto kirjastolaisen näkökulmasta. Pääsimme tutustumaan henkilökunnan työtiloihin ja vaihdoimme myös ajatuksia talon henkilökunnan kanssa. Oodin upealla aurinkoterassilla saimme nauttia kauniista auringonlaskusta ja lipan alla Kalevauvan konsertista.

 

Celian näyttelypisteellä Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaat “maalasivat” jokaisesta halukkaasta oman kirjallisen muotokuvan. Tästä jäi jokaiselle meistä kiehtova ja tunnistettava kirjallinen taideteos.

Katrinin “muotokuva”.

Pauli Aalto-Setälän mukaansatempaavasta Digital mindset -esityksestä jäi päällimmäisenä mieleen yhdessä tekemisen voima. Varsinkin jatkuvasti menossa olevissa muutoksissa erilaisten näkökulmien yhdistämisellä ja tiimityöskentelyllä on paremmat mahdollisuudet menestyä.

Pauli Aalto-Setälä.

Avarakatseisuus, joustavuus, uteliasuus, rohkeus, monipuolisuus, asiakaslähtöisyys, yhteistyökyky, muutoshalukkuus – tässä olennaisimmat avainsanat tulevaisuuden kirjastossa työskentelevän henkilöstön ominaisuuksista. Tässä ammatillisia kehittymishaasteita meille kaikille.

Ensikertalaisina kirjastopäivillä kävivät

Katariina, Katrin ja Susanna

 


Posted

in

by