Kirjasto on oppimo

Kirjaston yksi tärkeimmistä palveluista nykyisin – ja tulevaisuudessa yhä enemmän – on tarjota itsenäistä oppimista tukevat tilat. Tällaisen ajatuksen pohjalta aloitettiin joitain vuosia sitten SAMKissa Porin kirjaston uuden tilojen suunnittelu ja Rauman kirjaston uudistaminen. Näiden isojen hankkeiden rinnalla uudistettiin myös Kuninkaisten ja Taidekoulun kirjastoja asiakaskunnan tarpeiden pohjalta. Tilojen lisäksi samalla koko palvelukonseptiamme uudistetaan, kirjastopalveluthan toimivat nykyisin vahvasti myös verkossa. Vinkkejä ja toiveita tarpeista saimme vuosien varrella opiskelijoilta erilaisten käyttäjäkyselyjen ja suoran palautteen kautta.

Tilojen uudistamisen yhteydessä Raumalla ja Porissa yhdistettiin kampuskirjastot isommiksi kokonaisuuksiksi. Raumalla muutto tapahtui kesällä 2015 ja Porissa kesällä 2017. Kirjastojen yhdistäminen ei ole ihan pieni työ, vaan siinä joudutaan kokoelmien siivoamisen, tarroittamisen, yhtenäistämisen ja karsimisen lisäksi miettimään erilaisten käytäntöjen ja uusien toimintamallien hiomista.

Muuttolaatikoita ja tarroitusta
Kirjoihin liimattiin ja koodattiin RFID-tarrat.

Porin varsinainen muutto alkoi toukokuun 2017 alussa. Tällöin pakkasimme vanhojen kirjastojen aineistot muuttolaatikoihin, joita kertyikin reilut 1500. Näihin laatikoihin mahtui 45 000 kirjaa, 9000 opinnäytetyötä ja 5500 lehteä. Lisäksi muutimme osan kalusteistamme, joita hyödynnettiin kirjaston alakerrassa.

Kirjakokoelma on sijoitettu pääosin kirjaston alakertaan.

Monimuotoisen oppimisympäristön ajatuksella pääosa kirjakokoelmastamme sijoitettiin alakertaan, jonne on kulku kirjaston tilasta. Katutasoon  sijoitettiin eniten lainattu aineisto, kurssikirjat. Samoin uusimmat lehdet löytyvät katutasosta. Kadulle avautuvaa maisemaa hallitsee joustava ja muunneltava oppimo. Tarjolla on ryhmätyötiloja, sohvaryhmiä ja eri kokoisia pöytäryhmiä. Hiljaisempaa ympäristöä kaipaaville löytyy tiloja, samoin rennompaan oleskeluun. INFOtelakka-palvelu toimii omassa nurkkauksessaan, tai oikeastaan kahdessakin, sillä toisessa kohdassa hoidetaan kirjastoinfoja ja ryhmäohjauksia ja toisaalla taas henkilökohtaisempaa neuvontaa.

Palvelupiste
Kirjasto tarjoaa palvelua ja ohjausta.

Lopputuloksen (tai väliaikatuloksen, toimintaympäristömmehän on jatkuvassa muutoksessa) näet ja voit itse arvioida kampuskirjastojemme uudistetuissa tiloissa. Ensikokemusten perusteella asiakkaamme ovat löytäneet tilat jopa odotettuakin paremmin. Iloisena olemme huomanneet, että tiloja käytetään paljon myös vapaamuotoisiin palavereihin ja ohjaustilanteisiin.


Posted

in

by