Kunpa tietäis

Päätimme parin kirjastotyöntekijän kesken eli Hjeltin Teppo ja minä harrastaa Spotify-soittolistan kokoamista kirjaston käyttöön, koska miksipä ei. Omassa päässäni idea kehkeytyi New Yorkin kirjaston taannoisesta Goodbye fines -listasta.

Koeteltuja tiedonhakukäytänteitä ja vankkaa keski-ikäistä osaamistamme hyödyntäen etsimme Spotifysta laulettuja biisejä, jotka nimensä perusteella saattaisivat liittyä tietämiseen, tiedon etsimiseen, löytämiseen, informaatioon, kirjastoon tai muuhun vastaavaan aiheeseen. Eli heiteltiin tykönämme hakusanoja kahdella kielellä, selailtiin ja kuunneltiin, mitä kaikkea tuli esiin.

Listalle löytyi helposti kymmeniä ja kymmeniä nimensä perusteella löyhästi aiheeseen liittyviä lauluja, joista sitten tuli karsittua pois mm. kakkoslaatua ja liian kummallisia teoksia. Spotifyn uudesta ominaisuudesta, sanoitusten näyttämisestä oli jonkin verran apua. Kuten myös musiikkiharrastuksesta.

Tietenkin vasta listan kokoamisen jälkeen huomasimme, että totta tosiaan Spotifyssakin voi tehdä edistyneempiä hakuja. Emme kuitenkaan aloittaneet hommaa alusta.

Tehtiin kirjastolle maksuton Spotify-tili. Siitä paljastui, että soittolistan saa tehtyä ja upotettua, mutta biisien järjestystä ei voi vaihtaa. Jotta voisi muuttaa järjestystä, pitäisi aina koota lista uusiksi. Niinpä työstimme listan ensin maksullisella tilillä. Kuuntelemiseen riittää maksuton tili, jos sietää mainoksia.

Alun perin ajattelimme soittolistaa kirjaston tiedonhaun ohjaukseen eli INFOtelakka-palveluumme ja opinnäytetyön tekoon liittyväksi, mutta sellainen olisi saattanut olla liian sisäpiirijuttu vain oman ammattikorkeakoulun väelle. Nyt kuratoimamme lista – jonka sisältö saattaa muuttua oikkujemme mukaan – palvelee tiedonhaluista kirjastojen asiakas- ja henkilökuntaa laajemminkin. Joten eipä muuta kuin hyviä hetkiä rakastamasi tai inhoamasi musiikin parissa!

Bonuksena Tepon löytämä biisi, joka nimensä puolesta sopii erinomaisesti opinnäytetyön tekijälle (joskin kuulostaa lähinnä opinnäytetyön tekijän epätoivolta). Kuvittelemme saaneemme selville, että kyseessä olisi valituslaulu intialaisesta elokuvasta.

Kirjoittajat: Harri Salminen ja Teppo Hjelt

Kuva: Juja Han / Unsplash


Posted

in

by

Tags: