Opiskelija ja kirjoja

Theseus vei nettiin ja Google toi kännykkään – moni opinnäytetyö saa lukijoita joka päivä

Meillä on juhlavuosi, josta voi ylpeillä. Ammattikorkeakoulujen yhteisen, opetusministeriön tukeman julkaisuarkistohankkeen tulos, Theseus.fi saatiin nettiin vuonna 2008, ja se on vaikuttavimpia amk-kirjastojen yhteistyön hedelmiä.

Osallistuin SAMKin kirjaston puolesta Theseuksen pilotointiin. Kun palvelu saatiin pystyyn, olimme ensimmäisten amkkien joukossa tallentamassa sinne opinnäytetöitä. Niitä oli koottu julkaisulupineen jo parin vuoden ajan odottamaan sopivaa verkkojulkaisualustaa. Liikkeelle lähdettiin innokkaina luottaen avoimen julkaisemisen etuihin. Ammattikorkeakoulun ja ohjaavien opettajien maineesta ja plagioinnin uhasta huolissaan olevia kriittisiäkin ääniä oli. Opinnäytetyön arvosanasta ei kuitenkaan tullut verkkojulkaisemisen kriteeriä, vaan opiskelijalle itselleen jäi valinnanvapaus julkaisutavasta. Plagiointihaluja ehkäisevät tehokkaasti nykyiset tarkistusjärjestelmät. Nyttemmin on työn ohjaajan nimi jätetty pois tiivistelmästä.

Onneksi alussa oli henkilöstöllä mahdollisuus työskennellä tiiviisti Theseuksen parissa – nimittäin opinnäytteiden tallentaminen oli kirjastossa tehtävää työtä. Huokaisimme helpotuksesta, kun opiskelijoiden omatoiminen tallennus saatiin käyttöön. Rooliksemme tuli tallennuksen ohjeistaminen, metatietojen sekä tiedostojen tarkistaminen, työn hyväksyminen Theseukseen sekä varsinkin kansitettujen töisen osalta myös digitaalinen arkistointi. Tällä mallilla jatketaan edelleen.

Muistatko, millainen matkapuhelin sinulla oli 10 vuotta sitten? Silloin ei aivan arvattu, kuinka kätevästi nyt googletetaan ja ollaan koko ajan verkossa. Jokainen törmää joskus väistämättä opinnäytetyön linkkiin, jonka meidän Theseuksemme tarjoilee.

Theseuksen aineistoon klikataan 50 000 kertaa päivässä

Opinnäytteiden ja julkaisujen määrä Theseuksessa on kasvanut kymmenessä vuodessa 140 000:een. Vuotuinen kasvuvauhti ylittää 17 000. Theseus on Suomen suurin avoin opinnäytetöiden julkaisuarkisto. SAMKin osuus on noin 6 700 opinnäytetyötä ja runsaat 130 henkilöstön julkaisua.

Kun katsotaan Theseusta kokonaisuutena, englanninkielisiä opinnäytteitä luetaan eniten, kiitos ulkomaisten tiedonhakijoiden. Joitakin luetaan jopa kymmeniätuhansia kertoja vuodessa. Kaikkiaan Theseuksen aineistoa avattiin viimeisimmän vuoden aikana, toukokuusta 2017 huhtikuuhun 2018 noin 18 miljoonaa kertaa, mikä tarkoittaa lähes 50 000 kertaa päivässä.

Lukukertojen eli PDF-tiedostojen avausten määrä kertoo hakukoneiden vahvasta osuudesta asiaan. Theseuksen aineisto löytyy hienosti Googlella ja muilla hakukoneilla, jotka pääsevät haravoimaan tietokannan sisällön omaan hakemistoonsa. AMK-opinnäytetöiden täytyy saada käytännönläheisinä ja suhteellisen laajoina dokumentteina osumia, kun googletetaan ratkaisuja arjen tai ammatin haasteisiin tai aineistoa opintoihin.

Jokainen netissä julkaistu SAMKin opinnäytetyö avataan joka neljäs päivä

SAMKin opinnäytetöitä avattiin Theseuksessa vuoden 2017 aikana yli puoli miljoonaa kertaa eli jokainen opinnäyte keskimäärin lähes sata kertaa. Se tarkoittaa avausta keskimäärin joka neljäs päivä. Joitakin kymmeniä opinnäytteitä avattiin jopa yli tuhat kertaa – siis useamman kerran päivässä. Koulutusaloista merenkulku ja energiatekniikka keräsivät eniten katseluita yhtä työtä kohti.

Kaikki tiet vievät Theseukseen

Theseukseen päädytään monia eri reittejä Googlen lisäksi. Muistetaan myös Googlen kilpailijan Microsoftin Bing-hakukone. Theseuksessa oleva data ei makaa toimettomana, vaan se on avattu muiden palvelujen haravoitavaksi. Opinnäytteet löytyvät ainakin Theseuksen omalla haulla, Googlella, Bingillä, kirjastojen Finna-hakupalveluilla, Open Access Theses and Dissertations OATD -tietokannasta sekä Bielefeld Academic Search Engine BASE -tietokannasta.

Opinnäytetöiden metatiedot siirtyvät Theseuksesta automaattisesti näihin laajoihin, paljon käytettyihin tietokantoihin. Kansainvälisissä verkkopalveluissa herättävät luonnollisesti kiinnostusta lähinnä englanninkieliset opinnäytteet.

Useassa opinnäytteessä käytetään lähteenä Wikipediaa. Entä toisinpäin, tullaanko Theseukseen Wikipedian lähdeviitteiden kautta? Suomenkielisen Wikipedian artikkeleissa käytetään lähteinä yli sataa opinnäytettä Theseuksesta. Tähän voi vaikuttaa, koska jokainen meistä voi muokata Wikipediaa pienen perehtymisen jälkeen. Nimenomaan artikkelien lähteissä on usein puutteita, joihin saattaa löytyä linkitettävää Theseuksestakin. Kirjaston ammattilaisille heittäisinkin 1Lib1Ref-haasteen. Myös englanninkielisestä Wikipediasta löytyy muutamia kymmeniä viittauksia Theseuksen aineistoon.

Viisi kuudesta opiskelijasta valitsee Theseuksen – mihin joka kuudes päätyy?

SAMKin opiskelija päättää itse, julkaiseeko opinnäytteensä Theseuksessa vai kansitettuna tulosteena. Nykyään viisi kuudesta valitsee Theseuksen. Olemme pyrkineet tekemään Theseukseen tallentamisesta vaivattomimman tavan jättää opinnäytetyö SAMKille. Miksi joka kuudennen opiskelijan opinnäytetyö päätyy kansitettuna lainattavaksi SAMKin kampuskirjastoon? Useimmiten tuntuu olevan kyse siitä, ettei työn tilaaja tai opiskelija halua asialleen Googlen tuomaa huomiota tai ehkäpä opiskelija arvostaa työtään kovin vähän. Olipa opinnäytetyöraportti Theseuksessa, kansitettuna tai arkistossa, se on viime kädessä julkinen asiakirja.

Opinnäytetyön julkaisutapa

Kirjastohenkilöstön kannalta kansitettu opinnäyte teettää työtä uuden kirjan tavoin. Luetteloimme eli kuvailemme sen kirjaston aineistotietokantaan ja sijoitamme lainauskäyttöön. Lisäksi tallennamme tiedoston SAMKin arkistoon.

2000-luvulla opinnäytetyöt olivat kurssikirjojen ohella SAMKin kirjaston lainatuinta aineistoa. Lainaus ylitti enimmillään 5 000 lainaa vuodessa. Kansitettujen opinnäytteiden lukeminen ja lainaus kirjastosta on vähentynyt lähes olemattomiin Theseuksen helppouden myötä siitä huolimatta, että opiskelijat löytävät kaikkien opinnäytteiden, myös kansitettujen tiedot kirjaston Finnasta. Kansitettuja opinnäytteitä on kokoelmassa kaikkiaan yli 11 000 kpl vuodesta 1995 alkaen.

Käyttötilastoja pyöritellessä täytyy välillä muistuttaa itselleen, että opinnäytetyön vähäinen käyttö kirjastossa tai tuhannet avaukset netissä eivät kerro oikeastaan yhtään mitään siitä, kuinka hyödyllinen työ on alkuperäisessä tehtävässään juuri sen tilaajalle ja opiskelijalle.

Osaaja nostaa esille parhaita opinnäytetöitä

Monen lukijan harmiksi opinnäytetyön arvosanaa ei näe Theseuksesta eikä kansitetusta työstä. Miten sitten löytää esimerkillisiä opinnäytetöitä? SAMKin ratkaisu on nostaa esille parhaiksi arvioituja opinnäytteitä vuosittain Osaaja-opinnäytekilpailussa, johon opiskelija voi osallistua erinomaiseksi arvioidulla opinnäytetyöllä. Parhaimmisto palkitaan ja siitä kootaan vuosittain Osaaja-julkaisu, jonka voi lukea Theseuksessa. Opinnäytetöitä esitellään myös uutisoiden ja somessa.

Mitä tilasto kertoo näiden esimerkillisten opinnäytteiden käytöstä? Klikkausten määrä liikkuu keskimääräisissä lukemissa. Kun hyville opinnäytteille halutaan näkyvyyttä, Osaaja-julkaisun olemassaolo tarvitsee tuekseen muutakin lisäämään kiinnostusta, vaikka julkaisua luetaankin useammin kuin yksittäistä opinnäytettä keskimäärin. Osalle lukijoista varmaan riittävät Osaajan sisältämät tiivistelmät ilman tarvetta tutustua alkuperäiseen opinnäytteeseen.

Muuten: jokaisen opinnäytetyön ja julkaisun avausmäärää voi seurata Theseuksen sivulla olevasta laskurista. Theseuksen laaja PDF-tiedostojen avaustilasto on myös tutkittavissa.

Opinnäytteitä ja Osaaja-julkaisuja voisi nostaa enemmänkin esiin henkilöstön verkostoissa, ammatillisilla foorumeilla ja somessa. Theseus toimii kännykällä, ja linkin kiinnostavaan opinnäytetyöhön voi jakaa näppärästi. Theseuksessa opinnäyte saa pysyvän osoitteen, mikä helpottaa linkittämistä vaikkapa opiskelijan CV:hen tai nettisivulle. Tätä kirjoittaessa oli hienoa huomata, kuinka Satakunnan Kansalla oli verkkopalvelussaan jutut peräti kahdesta SAMKin opinnäytetyöstä. Kun netissä tulee vastaan amkista tai amk-opiskelijasta kertova juttu, jossa viitataan opinnäytetyöhön, miksipä ei koettaisi kommentoida sopivassa kanavassa ja laittaa linkkiä Theseukseen, jos sellainen puuttuu artikkelista. Lisääkin ideoita näkyvyyden lisäämiseksi varmaan syntyy, kun laittaa mietintämyssyn päähän.

Theseus on lunastanut hienosti odotukset opinnäytetöiden helposta saavutettavuudesta.

 

Katso myös: Kymmenen vuotta Theseus-julkaisijan arkea – Tessus, Tessu, Teesus, monta nimeä Theseuksella

 

Kuva: Ijeab/Freepik.com


Posted

in

by