SAMK Goes Paper!

Tadaa! Hyvää hankerintamalta: sähköisten kirjojen, e-kirjojen ja verkkoaineistojen kokoelmansa rinnalla SAMKin kirjasto jatkaa vahvaa panostustaan non-elektroniseen mediaan kartuttamalla merkittävästi p-kirjojen tarjontaansa.

Tunnetko jo p-kirjan?

P-kirja eroaa totutusta e-kirjasta varsinkin siinä, että kirjan teksti luetaan paperista eikä näytöltä. Paperilta luettaessa tekstiä ei ole tarpeen vierittää eikä zoomata samalla tavalla kuin näytöltä luettaessa. P-kirjassa on yleensä tiivis yhdestä reunasta kiinnitetty paperipino, josta papereita käännetään yksi kerrallaan esille ja samalla luetaan paperille painettu teksti. Kirja voi sisältää tekstin rinnalla visuaalisia elementtejä kuten värikuvia ja taulukoita. Kirjan ympärille kiertyvä paksumpi osa, kannet, voi olla varsin koristeellinen, jopa taideteos itsessään. Tämä video havainnollistaa kirjan lukemista.

Printed book, pBook, paperikirja tarvitsee vain harvoin tuekseen ulkopuolisia teknisiä ratkaisuja kuten latauslaitetta tai laajakaistayhteyttä, minkä vuoksi se sopii liikkuvan opettajan, oppijan ja kansalaisen tarpeisiin älypuhelimen rinnalle. Ja hei: varmuuskopiointi ei ole tarpeen, sillä tiedon katoamisen tai vahingoittumisen vaara on todella vähäinen.

Muistatko vielä? SAMK mukana jo vuonna 2010

Kerroin vuonna 2010 kokeilustamme p-kirjasta kirjastokäytössä. Varsinkin tentteihin lukevien opiskelijoiden palaute on ollut rohkaisevaa ja kannustaa jatkamaan.

100 vuotta – 100 sinivalkoista kansiota

Tietoasiantuntijoidemme työ p-aineistojen saatavuuden kehittämiseksi saa huhtikuun alussa jatkoa kaksivuotisen SAMK Goes Paper -hankkeen muodossa. Kirjaston kokoelmat karttuvat merkittävästi, kun koulutusalojen aihekokonaisuuksien suomen- ja englanninkieliset Wikipedia-artikkelit tulostetaan ja järjestetään käteviin rengaskansioihin Porin, Rauman, Kuninkaisten sekä Taidekoulun kampuskirjastoihin. Suomi100-juhlavuoden kunniaksi ensimmäiset 100 kansiota ovat tyylikkään sinivalkoisia.

Hanke liittyy saumattomasti opetus- ja kulttuuriministeriön Avoin tiede ja tutkimus -hankkeeseen tiedon saatavuuden ja avoimen tieteen edistämiseksi. Tosiaan, varmistaahan SAMK Goes Paper esteettömän pääsyn tietoon silloinkin, kun digitaalisten palvelujen hyödyntäminen on haasteellista tai kohtaa esteitä (akku!).

Tehdään yhdessä paras SAMK Goes Paper!

Kerro, minkä Wikipedia-artikkelin juuri sinä, uskollinen lukijani haluaisit SAMKin kirjaston kokoelmaan luettavaksi. Kiitos, jos viet sanaa eteenpäin tägäämällä kuvan tulostamastasi Wikipedian artikkelista #samkgoespaper. Iloista kevään jatkoa!

Uutuuskirjoja
Kirjaston uutuushyllystä on helppo seurata hankkeen etenemistä. (kuva VGrigas/CC By-SA)